Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Értékőrzés-hagyományápolás

A hagyományok ápolása önmagában is érték.
A húsvéti ünnepekhez sok olyan hagyomány kapcsolódik, amelyek közül egyet, kettőt talán még ma is szívesen felidézünk, mint pl. a húsvéti locsolkodás, de vannak köztük olyanok, amelyeket lassan elfelejtünk. Ezek felidézése, ápolása, életben tartása nemzeti kötelességünk.
A Jánosházi Települési Értéktár Bizottság nem csupán összegyűjti, számba veszi a településen fellelhető értékeket, hanem ápolja azokat a gasztronómiai hagyományokat is, melyek valamelyik ünnephez kötődnek.
Karácsonykor gyerekekkel közösen mézeskalácsot sütöttek, a húsvéti ételek közül pedig a kalácssütést elevenítették föl közösen és vezették be az arra fogékony ifjúságot a sütés fortélyaiba.
Mert szép, mutatós kalácsot lehet venni a szupermarketekben is, de olyat, ami nagyanyáink sütőjéből került elő, egy üzletben sem árulnak….mert ők még tudták mitől magasabb, mitől jön fel, mitől nem esik össze, mitől omlósabb, foszlósabb, ízesebb, ami az asztalra kerül.

A húsvéti ünnepkör liturgikus eseménye az ételszentelés. A szentelésre szánt ételek közt a sonka, tojás, torma mellett minden szépen elkészített, feldíszített kosárban húsvét vasárnap reggelén ott lapult a frissen sütött kalács is.
A szentelés után a hívek sietnek haza, hogy otthon feltálalják a megszentelt ételt. A szentelt ételnek különös jelentősége van, mert megvédi a híveket a hosszú böjt utáni mértéktelenségtől. A megterített asztalra a kosárból minden ételből tesznek egy keveset. Bizonyos helyeken még tartják azt a szokást, hogy az étkezés megkezdése előtt megpucolnak egy tojást, és annyi részre vágják, ahány tagja van a családnak. Ezek után minden ételből esznek egy keveset.
A szentelt étel maradékát nem dobták ki, hanem különleges módon kezelték. Általában a maradékot elégették a kemencében, majd elásták. A sonka csontját kiakasztották a gyümölcsfára, hogy sokat teremjen, vagy felrakták az istálló eresze alá, hogy megvédjék az állatokat a rontástól.
(A kép illusztráció)

 

Március 18-án a bizottság tagjai és a gyerekek kiegészülve Albert Péterné szaktudásával igazi illatos, foszlós kalácsot sütöttek.
Amíg a sütőből előkerült a várva várt finomság, néhány húsvéti játékot is megmutattak az idősebbek a gyerekeknek.

Fotó: JTV Márkus Kristóf