Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Máig érezhető összetartozás az egykori közösségben

Soha nem tapasztalt érdeklődés övezte a szombaton délután 17 órakor megnyitott Volt egyszer egy Sportszergyár című kiállítást. A Művelődési ház és a Honismereti kör által rendezett esemény az Országos Könyvtári Napok keretében valósult meg és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. http://www.nka.hu/
A szervezők szándéka az volt, hogy egy kellemes estére összehozzák az egykori Iskolabútor és Sportszergyár dolgozóit, akik közt máig élő összetartozás-érzés uralkodik. A legendásan jó kollektíva nem hazudtolta meg önmagát: aki csak tehette itt volt a megnyitón. A vártnál nagyobb érdeklődés miatt a megnyitót teremről teremre vándoroltatták a rendezők, amit végül a nagyteremben tartottak meg. A közel kétszáz ember nagy várakozással érkezett az eseményre, és akár egy osztálytalálkozón, olyan bensőséges örömmel és meghatódottsággal köszöntötték egymást.
A megnyitón Falka Bianka fuvolajátéka és Bors Géza, a Honismereti Kör vezetőjének köszöntője után Auerbach József, a gyár egykori igazgatója állt mikrofon elé. A vendégek nagy örömmel hallgatták a humorban is bővelkedő beszédet, melyben az igazgató felidézte a gyárban folyó munkafolyamatokat és lelkesen emlegette azt a jókedvű szorgalmas kollektívát, amelyhez öröm volt tartozni.

066_Volt egyszer egy sportszergyár
Auerbach József, az egykori gyár igazgatója

A beszéd nyomán a hallgatóság évtizedeket repült vissza az időben és alig várták, hogy megszemlélhessék a kiállítást.
A szervezők kinagyított fotókon, tárolókban elhelyezett tárgyak segítségével, néhány késztermék bemutatásával és digitalizált képek kivetítésével segítettek feleleveníteni a múltat.
A szemlélők lázasan vették birtokba a területet, könnytől párás tekintettel nézegették a kihelyezett, megsárgult fotográfiákat és kutattak az ismerősök után. Magukba feledkezve nosztalgiáztak egykori önmaguk és szeretett munkatársaik láttán, majd fehér abrosz mellett, estébe nyúlóan idézték fel a szép emlékeket.

100_Volt egyszer egy sportszergyárElmerengve a múlton..

Távozóban a résztvevők köszönetüket fejezték ki az ötletért, a kellemes estért.

Illés Zsuzsa

Fotó: Ra.I. Fotó