Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Ádvent I. vasárnap

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Idén advent első vasárnapja november 28-ára esik. Ilyenkor gyújtjuk meg az adventi koszorúk első gyertyáját, és megkezdődnek a karácsonyi előkészületek. Kezdetben csak egy adventi vasárnapot ünnepeltek, a VII. században Nagy Szent Gergely pápa állapította meg négyben a számukat. Régen advent kezdetét éjféli harangzúgás jelezte, szigorú böjti időszak volt, és az emberek hajnali misére jártak.

Advent jelképe  a koszorú, amelyet rendszerint fenyőgallyakból fonnak, a ráhelyezett négy gyertya közül minden vasárnap eggyel többet gyújtanak meg. A gyertyák Jézus születése révén szétáradó világosságot, egyben a hitet, a reményt, a szeretetet és az örömöt jelképezik.

Az első, kocsikerék nagyságú adventi koszorún még 24 gyertya állt, és minden hétköznap egy fehéret, minden vasárnap egy pirosat gyújtottak meg. Az adventi koszorúkat a templomokban áldják meg advent első vasárnapján vagy az előző szombat esti szentmisén.

A kialakult vírushelyzetre való tekintettel idén is más lesz az Advent. A tavalyi évhez hasonlóan közös gyertyagyújtása idén sem kerülhet sor.

A Rendezvénytéren a város adventi koszorúján Kiss András polgármester minden vasárnap meggyújtja a gyertyát.