Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

1956 hőseire emlékeztek

2020. október 22-én délelőtt 11 órakor koszorúzással és főhajtással emlékezett Jánosháza Város Önkormányzata 1956 hőseire.

A rendezvényen Horváth Gergő  és  Bőnyi Ádám, a Batthyány Lajos Általános Iskola diákjai mondtak verset, majd Csik Józsefné, az  iskola igazgatója felidézte 1956 történéseit. Elmondta:

 „….A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.

A magyar történelem egyik jelentős eseményére emlékezünk. 1956. október 23-án a magyar nép úgy döntött, hogy lerázza a diktatúrát, szembeszáll az idegen megszállókkal és szabad, független nemzetként éli tovább az életét. Hazánk 1956-ban a korszak legnagyobb birodalma ellen kísérelte meg kivívni szabadságát, hősöket teremtve, a magyarság iránt örök elismerést és tiszteletet ébresztve.

Ottlik Géza így emlékezik: “Aki nem volt ott végig, semmiféle költői képzelőerővel, forradalomért lüktető szívvel, akár lángelmével sem tudhatja felfogni, mi volt ez. Én sem tudtam volna előre elképzelni, hogy milyen ez a boldogság, amivel az ember járt Budapest utcáin – mert nem ismertem, egyszerűen fogalmam sem volt róla, hogy van ilyen boldogság………Mennek együtt vagy külön, mély, boldog nyugalommal neki a tankoknak, a rájuk célzott ágyúknak, gépfegyvereknek. Semmi nem drágább nekik, mint a visszanyert emberi méltóságuk.”

A Budapestről érkező hírek hatására Jánosházán is szervezkedni kezdtek a fiatalok. A felkelésben részt vevő jánosháziak a tanács épületében a falakon lévő szovjet jelképeket – kalapács, sarló, vörös csillag – leverték, összetörték. A falakon található Sztálin, Rákosi, Lenin képeket letépték és felgyújtották.

Az 1956-os események hősi halottai, a forradalom áldozatai Jánosházán a következők voltak:

Budapesten két jánosházi utolsó éves, hentes  tanuló vett részt a forradalomban. 1956. október 27-én lőttek agyon őket: Szabó Imrét és Zanati Istvánt. A harmadik hősi halott Kapocsi József volt, aki szintén részt vett az októberi forradalomban.

Tisztelettel kell gondolni azokra is, akik a megtorlás éveiben súlyos börtönévekkel fizettek bátorságukért.

Az akkor kimondott igazság egy egész nemzet méltóságát és önbecsülését adta vissza. 1956 forradalmárai, a magyarság hősei ámulatba ejtették a világot.

Mindszenty József soraival zárom gondolataimat:

A világon páratlan szabadságharc volt ez, a fiatal nemzedékkel a népünk élén. A szabadságharc azért folyt, mert a nemzet szabadon akart dönteni arról, hogy miképpen éljen. Szabadon akart határozni sorsa, államának igazgatása, munkájának értékesítése felől.”

 

A megemlékezés koszorúzással zárult.

Fotó: JTV nyomán Illés Zsuzsa