Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Közösségi ház avatása

Jánosháza Város Önkormányzata a város központjában álló patinás épületet, az egykoron szebb időket megélt Korona szállodát sok évtizednyi hányattatás után visszaadta  a közösségnek.

Kiss András

Kiss András polgármester bevezetőjében köszönetet mondott V. Németh Zsolt képviselőnek, Majthényi Lászlónak, a Vas Megyei Közgyűlés elnökének valamint Marton Ferenc és dr. Kondora Bálint alelnököknek, hogy a jánosházi közösségi ház felújítását kiharcolták.

Beszédében elmondta, hogy a legutóbbi időben galvanizáló üzemként és varrodaként üzemelő épületet a Jánosházi használaton kívüli és alulhasznosított barnamezős területek rehabilitációja című TOP-2.1.1. pályázat keretében sikerült felújítani és visszaadni a közösségnek.

Az épület történelméből a következőket idézte fel:

Jánosháza mezőváros korából vannak az épületről az első feljegyzések. Egy 1843-ban készült térkép szerint ez az épület akkor már állt, Szarvas Vendéglőnek hívták.

A XIX. században az Erdődy család átépíttette az épületet. Ekkor kerülhetett rá az emelet, ahol a helyi olvasókörnek is alakítottak ki szobát.

Az épületet a későbbiek során nevezték Magdics féle Korona vendéglőnek is, majd végül, mielőtt fénykora letűnt, a Baráth János Korona Vendéglő és Szálloda nevet kapta.

Itt, a Korona Vendéglő kerthelyiségében tartotta egyebek mellett fennállásának 50 éves jubileumi táncvigalmát a helyi tűzoltó egylet 1927. augusztus 14-én.

Ám volt egy esemény, amely mind közül kiemelkedett, amivel Jánosháza beírta magát Magyarország és a világ történelmébe, ez pedig a Batthyány Lajos kiszabadításával kapcsolatos esemény, melynek emlékét az épület falán emléktábla őrzi.

Beszédének zárásaként elmondta: Ma, 2020. október 1-én, sok viszontagságos évtized után Jánosháza Város Önkormányzata visszaadja a felújított épületet a közösségnek, hogy újra megtöltsék jókedvvel, a közösségi élet hagyományaival és tovább örökítsék az őseik által megőrzött kulturális értékeket, szokásokat.

Marton Ferenc

Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke örömét fejezte ki, hogy egy olyan beruházás történt Jánosházán, amely a városnak több évtizedes problémáját oldja meg és az összefogás eredményeként a civilek visszakapják a város központjában álló patinás épületet. Megköszönte a település lakóinak türelmét, melyet sok évtizeden keresztül tanúsított az épülettel kapcsolatban.

V. Németh Zsolt

V. Németh Zsolt képviselő úr elmondta, hogy az épület patinája és állapota miatt mindig ellentmondásos érzések voltak benne, ezért most különösen kedves számára ez az avatás, mert sok egyeztetés előzte meg, amíg sikerült egy olyan megoldást találni, aminek eredményeként bekerülhetett az egykori Korona szálloda egy pályázatba és sor kerülhetett a szennyező terület felszámolására, az épület felújítására, a terület rehabilitációjára.

Örömét fejezte ki, hogy a polgárosodó Jánosháza egykor a civileket is befogadta ebbe az épületbe, s jelzés értékű az, hogy most ismét a civilek költözhetnek ide, mert a civilek tevékenysége nagy értéke ennek a településnek.

Déri Péter

A megújult épületet Déri Péter plébános szentelte fel.

Fotó: JTV nyomán Illés Zsuzsa