Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Értékes díjat nyert a jánosházi Batthyány Lajos Általános Iskola

Az intézmény, fenntartója és az önkormányzat az Európai Diáksport Napja 2019 sikeres szervezéséért Teqball asztalokat kaptak

 

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) az általa elindított Európai Diáksport Napja (ESSD) alkalmából minden évben díjazásban részesíti azokat az iskolákat, megyei és települési önkormányzatokat, továbbá azokat az intézményfenntartókat és megyei diáksport szervezeteket, akik a legtöbbet teszik a diáksportnap népszerűsítéséért és hagyományainak ápolásáért. Ennek értelmében a 2019. évi diáksport nap eredményes megszervezéséért a jánosházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, fenntartója, a Sárvári Tankerületi Központ, valamint Jánosháza Önkormányzata egy-egy Teqball Lite asztalt nyertek. A Vas Megyei Önkormányzat hozzájárulását plakettel, a megyei diáksport szervezet tagjainak munkáját pedig sportszerutalványokkal köszönte meg a szervezet. A díjakat Sipos Győző, az MDSZ Nyugat-Dunántúli regionális irodavezetője adta át.

 

A több mint 15 éve hazánkban elindított Európai Diáksport Napján a regisztrált iskolák vállalják, hogy legalább 120 percnyi mozgás- és sportprogramot szerveznek a tanulóknak. A sportnap célja, hogy a gyerekek megtapasztalhassák a felszabadult, közös mozgás és játék élményét. E mellett a sportnap az egészséges életmódhoz kapcsolódó további témával is foglalkozik, idén a mentális egészség fontosságával.

 

A program öt éve lépte át az ország határait, és mára 4 kontinensen több mint 45 országban valósulnak meg iskolai sportnapok. A tavalyi évben világszerte 3 millió diák csatlakozott az eseményhez, ezzel az ESSD ma már az European Week of Sport, azaz az Európai Sporthét egyik legnagyobb sikerű rendezvénye. Ezt a vívmányt ismerte el az Országgyűlés is 2017 decemberben azzal, hogy szeptember utolsó péntekét hazánkban a Magyar Diáksport Napjává nyilvánította. Az EMMI pedig a 2020/2021. tanév rendjéről szóló rendeletben 2020. szeptember 25-ét „Az egészségtudatos gondolkodás és iskolai mozgástevékenységek” (azaz a Magyar Diáksport Napja) témanappá nyilvánította.

 

Az idei COVID-19 járványügyi készültség időszakában a díjátadások egyedileg zajlottak. A Batthyány Lajos Általános Iskola nevében Csík Józsefné intézményvezető, a Sárvári Tankerületi Központ nevében Rozmán László tankerületi igazgató, a település nevében pedig Kiss András polgármester vette át a Teqball Lite asztalokat. Sipos Győző Marton Ferencnek, a Vas Megyei Közgyűlés alelnökének adta át a köszönő üvegplakettet, a Vas Megyei Diáksport Egyesületnél pedig Pálóczi László, Kiskós Kitti, Geiger Csilla és Pálla Csaba kapták a sportszerutalvány jutalmakat.

 

A járványhelyzet az idei diáksport napi események lebonyolítását is módosítja, az aktivitások ezúttal kisebb csoportokban, osztályszinten valósulnak meg országszerte, lehetőség szerint szabad téren, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények között mozoghassanak a gyerekek. Az iskolák széles körű diáksportnapi díjazása idén is megvalósul, ezúttal a szeptember 25-i Európai Diáksport Napja és a szeptember 20-i Open Streets Day naphoz kapcsolódik: az első 400 iskola, amely október 22-ig beszámolót küld be a diáksportnapi programjáról, 20.000,- Ft értékű labdacsomagot kap, az első 100 iskola, aki pedig mind az Open Streets Day napi sporteseményről, mint az ESSD-ről beküldi a beszámolót, 60.000,- Ft értékű labdacsomag jutalomban részesül. Az összes iskola, amely beküldi beszámolóit a két sportnapról, részt vesz egy sorsoláson, ahol egy Teqball Lite asztalt lehet nyerni. További információk az események honlapjain: www.openstreetsday.hu és www.essd.eu, valamint az MDSZ weboldalán: www.mdsz.hu találhatók.

További információ:

Szilágyi Andrea

+36 70 394 9596

szilagyi.andrea@mdsz.hu

www.mdsz.hu