Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Mesél a múlt…

A Batthyány Lajos Általános Iskola diákjai nemrégiben azt a feladatot kapták történelem órán, hogy hozzanak régi tárgyakat és meséljenek róluk.

Így kezdődött. Akkor még Göblyösné Lengyel Anita tanárnő sem sejtette, hogy hetekkel később a város múzeumában, a Ritter múzeumban nyithatják meg helytörténeti kiállításukat. Pedig ez történt. Március 5-én a Batthyány Lajos ÁMK Művelődési Otthon és Könyvtár jóvoltából az addig az iskolában őrzött házi bemutatót az izgatott, lelkes kis gyerekcsapat tanáruk vezetésével  átköltöztette a múzeumba, így a gyűjtemény méltó helyet kapott, és minden érdeklődő számára hozzáférhető.

Ám a tárolókban, polcokon, paravánokon elhelyezett tárgyaknál is értékesebb talán az, hogy a gyerekeket a kiállítással való foglalatoskodás, az ünnepélyes, sok érdeklődőt vonzó megnyitóra való készülődés során megérintette a múlt, a tárgyak története, őseik üzente. Ők már egész biztosan másként lépnek majd be egy múzeumba, mint eddig.

Így válnak igazzá Eötvös József szavai: Emlékeiből él az ember, s múltból él az emlékezet. Kinek nincsen múltja, nem lehet jelene s jövője sem.

A kiállítás április 15-ig hétfő kivételével munkanapokon 9-17 óráig látogatható. (A látogatás szándékát a művelődési otthonban kérjük jelezni.)

Fotó: JTV