Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Néptáncosok a művelődési házban

2015. szeptembere óta működik a Művelődési Otthonban az Élő Forrás Alapfokú Művészeti Iskola kihelyezett tagozata. A tánciskolában képzett táncoktatók tanítják a különböző korú gyermekeknek a néptáncot. Jelenleg 13 kihelyezett tagozatuk működik különböző településeken.
Jánosházán keddenként tartják a foglalkozásaikat, ahova jelenleg 25 gyermek jár. A főként lányokból álló csoportot Szabó Sándor oktatja, neveli – mint mondja –, nem csupán táncra, hanem empátiára, toleranciára, egymás megbecsülésére, mert ezek is elengedhetetlenek a tánchoz, a közös produkciókhoz. Véleménye szerint egy kisgyermeken már az első órán látható, hogy hallott-e zenét, s ha igen, milyen zenét eddigi élete során, mondtak-e neki mondókát, mert ezek már a fogantatás pillanatától formálták, formálják a személyiségét.
A tánctanulásnak egyéb előnyei is vannak, egyebek mellett felszínre hozza az egyéni képességeket, segíthet a hátrányok, a kudarcok leküzdésében az élet számos területén.
A diákok a félévzárás alkalmából február 23-án a művelődési ház nagytermében rövid táncbemutatóval kedveskedtek az intézmények vezetőinek.
A főként alsó tagozatos korú gyerekek jó hangulatban, csillogó szemmel figyelik és utánozzák tanárukat. Szívesen vállalkoznak egyéni szereplésre és mutatják be az egyszerűnek tűnő és bonyolultabb lépéseket is. Tánctanulás közben énekelnek, ritmizálnak, mondókákat, játékokat tanulnak.
Hamarosan kézhez kapják táncruháikat, azok rendben tartása, gondozása, megóvása a néphagyomány tiszteletének fontos része.
Május végén Devecserben egy gálaműsorral zárják a tanévet, ahol a kihelyezett tagozatok összes növendéke felléphet majd.