Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Tájékoztatás földhasználati nyilvántartásra vonatkozó előírások változásáról

 

Köteles 2013. március 30-ig bejelenteni:

a) a magánszemély földhasználó a személyi azonosítóját (személyi számát) és az állampolgárságát, melyhez csatolni kell a személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolvány másolatát,
b) a gazdálkodó szervezet földhasználó pedig becsatolni a statisztikai azonosítót tartalmazó okirat másolatát.

Az adatközlő lapot és a csatolt mellékleteket az illetékes járási földhivatalhoz be kell nyújtani.

Amennyiben a földhasználó családi gazdálkodónak minősül, a Korm. rendelet alapján a családi gazdaság nyilvántartási számát is be kell jelenteni, valamint szükséges annak megjelölése, hogy a földterület a családi gazdasághoz tartozik. /Az a földrészlet tartozik a családi gazdasághoz, amelyet a megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága a családi gazdaság használatába regisztrálta./

A földhasználati azonosító adatközlési adatlap beszerezhető a járási földhivataloknál, vagy letölthető
a www.foldhivatal.hu honlapról.

A bejelentést elmulasztó földhasználót a földhivatal bírsággal sújtja, amelynek mértéke a termőföld ingatlan-nyilvántartás szerinti AK értékének ezerszerese, azzal, hogy nem lehet kevesebb a behajtható köztartozás minimális összegénél.

A földhasználati nyilvántartásba bejelentendő földhasználatok köre 2013. Január 1-jével kibővült azáltal, hogy a földhasználóknak (az erdő művelési ágú területek kivételével) területi mértéktől függetlenül minden termőföld, valamint mező-, és erdőgazdaság művelés alatt álló belterületi főid használatát be kell jelenteniük az ingatlanügyi hatóság (járási földhivatal) felé. (Az 1 hektár alatti belterületi földrészlet a jogszabály erejénél fogva nem minősül termőföldnek akkor sem, ha ténylegesen művelés alatt áll, erre a bejelentési kötelezettség nem vonatkozik.) A törvény értelmében földhasználó az is, aki termőföld tulajdonjogával rendelkezik és annak használatát nem engedte át más személy részére.

Kérjük a földhasználókat, hogy törvényi kötelezettségük teljesítése, valamint a földhasználati nyilvántartás teljes körűvé tétele érdekében bejelentési kötelezettségüknek az előírt határidőben tegyenek eleget.