Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Legyen hited, s lészen országod – Szent István ünnepe

„Nagy napot ünnepelnek a magyarok államalapítójuk szentté avatásakor. Ő az első magyar szentünk, és ő volt az, akit az ortodox egyház is elismert, így ökumenikus hidat jelentett az egyházak között. II. Szilveszter pápától kért koronát, ezzel belépett az európai keresztények csoportjába. Szent István azt mondta: „Legyen hited, s lészen országod.” Úgy érzem, Magyarország méltó a múltjához, mint sport, mint kultúra területén is. Mindezt a hit tette lehetővé, aminek egykor alapjait Szent István rakta le.” – emelte ki beszédében Stefka István.

Az ezt követő ünnepi műsorban részletek hangzottak el az István a király című rockoperából, valamint Szent István királyt megidéző versek emelték az ünnep meghittségét.

imgp6781

 

Április 28-án helytörténeti múzeumot avattak Jánosházán. Ekkor megkérték a falu lakosságát, ha bárkinek van olyan tárgya, relikviája, amit szívesen elhelyezne a múzeumban, örömmel fogadják. Augusztus 20-án egy ilyen felajánlásnak lehettünk tanúi, hiszen Tüske László első világháborúban elhunyt társak tiszteletére készített zászlót adományozott a múzeum számára. Féltve őrizték, volt, hogy külföldre, Franciaországba menekítették.

Tüske László elmondta: a zászló 1935-ben készült, és tíz éves volt, amikor egy banketton megtaposták, és üvegek közt találták meg a reggeli takarítók. Édesapjához került ekkor a zászló, majd a nővére elvitte Franciaországba. Végül kalandos úton visszajuttatta hozzá, mondván, ami magyar, őrizzétek ti.
Keresztes István polgármester ezek után megköszönte a 77 éves ereklyét, és mivel zászlóátadáskor az a szokás, hogy kell tenni egy ígéretet, ezennel megígérte, hogy nagyon fognak rá vigyázni, és arra törekszenek, hogy még sokáig megőrizzék abban az állapotában, amiben megkapták.

imgp6824

 

E nemes gesztus után került sor az ünnep részeként a Jánosházáért Díszoklevél átadására, melyet idén Sík Tamásné, a Jánosházi Keresztény Családközösség Egyesület vezetője kapott, a nagyközség közösségi életében végzett sokéves tevékenységének elismeréseként.

Sik Tamásné

Általános iskolai tanulmányait a jánosházi Általános Iskola és Gimnáziumban végezte. 1978-ban a szombathelyi Entzbrúder Dezső Szakközépiskolában óvónői, majd 1982-ben a Soproni Óvónőképző Intézetben felsőfokú óvónői szakképesítést szerzett. 1978 óta óvodapedagógusként dolgozik a jánosházi Napköziotthonos Óvodában.

Már pályája elejétől nagy hangsúlyt fektetett az ön- és továbbképzésre. Megszerzett ismereteit szívesen adja át kolléganőinek. Fogékony az újra, korszerű szemléletmód, innovatív törekvések jellemzik. Érdeklődési területe főként a zene, a manuális tevékenység és a történelmi kutatások.

Számtalan továbbképzésen vett részt. A teljesség igénye nélkül:

Oktatástechnikai tanfolyam
Népi játszóház
Népi gyermekjátékok és néptánc
Egészséges életmódra és csládi életre nevelés
Számítógépkezelés
Kudarc nélkül az iskolába
Ének-zene az óvodában
Énekes játék, néptánc, drámajáték

imgp6851

 

Kiemelkedő a Vas Megyei Pedagógiai Intézet, a TIT Vas Megyei Egyesülete, és a Szombathelyi Pedagógusok Egyesülete 1997-es pályázatára írt „Karola néni” jeligével készült dolgozata, amelyért különdíjban részesült.

Évek óta tagja a Vas Megyei Egészségnevelési Munkaközösségnek. Vezetésével 1999-ben megalakult a Jánosházi Keresztény Családközösség Egyesület, amely 2001 óta közhasznú szervezetként működik. Célja a családok támogatása, fontosságának kiemelése, vallásos szellemiségének védelme, erősítése.

Ennek megvalósítása érdekében a legfontosabbak:

Három alkalommal szervezett Egyházmegyei Adventi Lelki Napot, alkalmanként 3- 400 fő részvételével. A Keresztelő Szent János napi családi délután neki köszönhetően kistérségi szintre emelkedett. Szívén viseli a nevelőszülői otthon családjainak támogatását, ajándékozását. Lelkes tagja a templom díszítésének, a terményáldás megszervezésének, az Úrnapi sátor és a Mária napi körmenet díszkapuinak igényes kivitelezésének. Megható műsorokat állított össze a Mindenszenteki temetői megemlékezésekre. Az élő Betlehem megalkotásában fontos szerepet játszott. A Szentcsalád alakjainak megformázása az Ő keze munkáját dicséri. A karácsonyi és húsvéti jótékonysági vásárokra kreatív díszeket készít, amelyből a bevételt az egyesület a beteg gyerekek segítésére és ajándékozására fordítja.

Idén, a családok VII. világtalálkozóján Milánóban képviselte az Egyházmegyét, ahol találkozhatott XVI. Benedek pápával. Itt megerősödött abban a hitében, hogy a családokért érdemes dolgozni.