Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Művészet nélkül nem teljes az élet

Az esemény Mozart tavaszi dalával indult, melyben Szalai Mónika tanárnő működött közre zongorán és Viszked Domitilla fuvolán. Fiszter Anna, az iskola igazgatója elmondta: nem csupán a zenehallgatás örömét szeretnék átadni, hanem két – korábban szintén a Zeneiskolában tanuló – fiatal lány képeit bemutatva igyekeznek hatványozottabban részesíteni a megjelenteket az alkotás öröméből.

Az iskola növendékei a kiállítás megnyitása előtt hangversenyt adtak a vendégeknek. Farkas Bertalan – Német Réka tanárnő zongorakíséretével – trombitán adta elő Weiner Leó népdalfeldolgozását. Fesch Áriáját Füstös Julianna prezentálta, Bocherini Menüettjét pedig Szepessy László. Hallhattuk még többek között Varga Zsófia előadásában Martini „Plasier d’Amoure”-ját, valamint Bach d-moll prelúdiumját Tóth Henriettamegszólaltatásában.

A hangversenyen fellépett még Horváth Veronika, Bödör Gábor, Bödör András, Zsömle Zsaklin és Rába Dóra.

imgp5609

 

A fület gyönyörködtető komolyzenei csemegét követően az igazgatónő kihangsúlyozta: az iskolának fontos feladata a társművészetek ismerete és terjesztése, kiváltképp abban az esetben, ha jánosházi fiatalok lehetnek a középpontban, hisz számukra is felemelő, hogy a község rengeteg olyan fiatallal büszkélkedhet, akik az élet különböző területein magasan megállják a helyüket.

Valóban, Rába Noémi és Szepessy Anna – akik jelenleg a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanulói – kiállított képei és ötvösmunkái alapján minden szemlélődő megállapíthatta: a két lány tehetsége, mely párosul az iskolában elsajátított gyakorlati megoldásokkal, nem nélkülözi az alkotás érzésbeli részét, és a munkába fektetett türelmet, időt, kitartást és szeretetet sem.

Károlyi Anna restaurátor, aki Noémi és Anna felkészítő tanára a művészeti iskolában, levélben méltatta diákjait. Az igazgatónő a megnyitót Kodály Zoltán szavaival zárta: „Csonka ember az, és üres az élete, aki hiába gazdag külsőleg, ha nincs érzéke a művészetekhez.”

imgp5671

 

Rába Noémi kérdésünkre elmondta, hogy noha jelenleg ötvösnek tanul, rendelkezik zenei műveltséggel is: óvodás kora óta járt a jánosházai Zeneiskolába, hangszere a furulya volt. Rajzolni egészen kis kora óta szeret, ám jelenleg inkább a festészetben leli kedvét. Szepessy Anna szintén a Zeneiskola növendéke volt, az alapfokú képzést el is végezte; ő zongorán játszott. Noémival ellentétben ő inkább szénnel szeret dolgozni.

Kiállításokban és sikerekben gazdag jövőt kívánunk Noéminek és Annának!