Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Dísz- és rendezvényteret avattak

A támogatásból 2010. évben megújult a volt Ritter-vendéglő tetőzete, az épület homlokzata az eredetihez közeli stílusban került helyreállításra. Itt kap helyet a nagyközség helyi emlékeit bemutató Ritter László Helytörténeti Múzeum. A megújult Rendezvénytér üde színfoltja Jánosháza központjának. A teret a Leier Hungária Kft. jánosházi üzeme által gyártott és kedvezményesen biztosított klasszikus, szürke színű „Piazza” térkő borítja. A Rendezvénytér alkalmas ünnepi rendezvények lebonyolítására, méltó helye a helyi identitást erősítő egyházi és világi eseményeknek. A gyönyörűen felújított Mária-szobrot is a „Piazza” térkő emeli ki környezetéből. A Dísztér a Polgármesteri Hivatal előtt került kialakításra. A korábbi aszfaltozott járdákat, és a Hivatal előtti utat, valamint járdát a Leier Hungária Kft. gesztenye melírozott színű Kaiserstein prémium „Taverna” térkövével borították, így az egész tér egységes formát kapott. Az örökzöld növényekkel és virágokkal díszített parkba új utcabútorok is kerültek, melyek közül szimbolikus jelentőségű a tér közepén elhelyezett köztéri óra.

A Mária-szobornál délelőtt 10 órakor Dr. Veres András megyés püspök úr által celebrált szabadtéri szentmisével kezdődött az ünnepség, melynek keretében a püspök úr felszentelte a szobrot. A Szentmise után az ünneplők a Dísztéren felállított rendezvénysátorba vonultak át, ahol folytatódott az ünnepi program.

imgp0866

 

Elsőként V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára mondott ünnepi beszédet. Méltatta Szent István királyunk legfőbb örökségét, az állam megteremtését. Visszautalt arra, hogy a környező országok közül sehol nem emlékeznek meg olyan régóta az államalapításról, mint hazánkban.

Ezt követően Kovács Ferenc országgyűlési képviselő, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke beszélt az ezer éves Vasvármegye ünnepség sorozat rendezvényeiről, és Vas megye címeréről.

A program az Animato Énekegyüttes ünnepi műsorával  folytatódott.

imgp0935

 

Örömét fejezte ki Keresztes István polgármester úr is, hogy ezentúl a megújult település központban tarthatják a rendezvényeket. A nagyközség már 2005-ben kész tervekkel rendelkezett a településközpont megújítására, aminek megvalósulása 100%-ban az EU-Leader programjának köszönhető. A település központját a Leier Hungária Kft. által gyártott térkövek teszik egyedivé. A megújult Ritter-ház helytörténeti múzeummá való átalakítása folyamatban van, ahol várhatóan 2011-től a nagyközönség is megtekintheti  a település helytörténeti gyűjteményét.

Az avatási ünnepség Varga Miklós fellépésével zárult.