Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

A Kultúra Napja 2010 a Művelődési Otthonban

Az ünnep délelőtt kilenc órakor vetélkedővel vette kezdetét. Hat, felső tagozatos diákokból összeállított csapat mérte össze erejét tudásban, kreativitásban, talpraesettségben.  Az oldott hangulatú vetélkedőn a résztvevők többek között szellemi totót töltöttek, énekeltek, és tablót készítettek.
A legügyesebbnek a Szent Imre Általános Iskola csapata bizonyult. Horváth Gabriella, Mihalek Evelin és Jakab Roxána az esti műsoron Keresztes István Polgármester Úrtól vehették át a díjakat.

A vetélkedőt követően került sor Joós Tamás megzenésített versekből összeállított műsorára, melyet az óvodás és alsó tagozatos korosztály élvezhetett.

Az esti program részeként Kovács László, Máthé János és Dr. Surányi István amatőr festők, a Fehérvári Vasiak Baráti Körének Tagjai kiállításának örülhetett a közönség.

Az ünnepi műsor megnyitójában Bertáné Dörnyei Judit, a Kulturális Bizottság elnöke, a Batthyány ÁMK igazgatója hangsúlyozta: Nekünk felnőtteknek bőven van még tennivalónk az ifjúság nevelésében. A mi dolgunk, hogy a magyar kultúrából amennyit csak lehet, átadjunk a jövő nemzedékének, hogy megkönnyítsük útkeresésüket az elanyagiasodott világunkban. Kívánom magunknak és mindazoknak, akik a magyar kultúráért felelősséggel tartoznak, hogy a mai nap ünnep legyen. Ünnep azzal a tudással, hogy amit teszünk, „azzal nemzetünket szolgáljuk.”
Keresztes István polgármester ünnepi beszédében a szép szó művészetéről beszélt. Hangsúlyozta: A kultúra, a művészetek nem létezhetnek a magyar nyelv megőrzése nélkül. És a megőrzéshez olyan emberekre van szükség, akik a kulturális globalizáció és asszimiláció ellen menetelnek.

Az esten elhangzott műveket Polgár Éva, Kelemenné Molnár Mónika, Rába Dóra, Varga Zsófia, Rába Tivadar, Kovács Petra, Molnár Dóra, Kolompár Georgina, Máthé Alexandra, Nagy Béláné, Jakab Barnabás, a Batthyány ÁMK Zeneiskola, és az Animato Énekegyüttes előadásában hallhatta az ünneplő közönség.

Az ünnepi műsor keretében adták át a “Himnusz” címmel kiírt rajzpályázat díjait is. Az első helyért járó oklevelet Mészáros Rebeka 8. osztályos tanuló, a Szent Imre Általános Iskola növendéke vehette át.

A kultúra napja akkor válik igazi ünneppé, ha feladataink jegyében számvetést készítünk, vagy legalábbis kijelöljük önmagunkban – ki-ki önmagában –, hogy milyen módon kell a ránk hagyott kulturális örökségünkkel, felelősséggel bánni.
Ezen a napon mindenki, aki ellátogatott a Művelődési Otthonba kapott egy-egy szeletet kulturális örökségünkből, hogy azt továbbgondolva tehesse a dolgát a hétköznapokon.

Az estet a Kulturális Bizottság és a Batthyány Lajos Általános Művelődési Központ támogatta.