Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Trianoni keresztet avattak az Antall parkban

A “Magyar Napként” meghirdetett rendezvénysorozatot reggel a dr. Sebestyén József Díjugrató Lovasverseny nyitotta. A versenyzőket egy nemzetközi szinten is kiváló minőségű, homokos-filc felületű, 4800 négyzetméter alapterületű, új akadályokkal megépített pálya fogadta, ami – a szervezők szándéka szerint – a mellette hasonló technológiával kiépített, 2500 négyzetméteres melegítőpályával együtt pár éven belül nemzetközi lovasversenyek színhelye lehet. A pálya minőségét és rugalmasságát a lovasok is dícsérték, akik 9 kategóriában, közel 130-an neveztek a versenyre. A hivatalos pályaavatóra 14 órakor került sor, melyen Keresztes István, Jánosháza polgármestere az összefogás iskolapéldájaként említette a rövid időn belül elkészült beruházást, míg dr. Lászlóné Horváth Anna Valéria, a Vas Megyei Lovasszövetség elnöke kiemelte, hogy a pálya legalább 10-15 évig színvonalas versenyek helyszíne lesz. Ilyen borítású pálya még egy van az országban, Kaposvárott. Az ünnepélyes avató után vette kezdetét a lovasnap legrangosabb versenye, a 24 indulós, B3 kategóriájú, kétfázisos (10+6 akadály) nyitott verseny, melyen Mráz Tamás, a Prosper Lovasklub lovasa végzett az élen, s emelhette magasba a rendezvény vándorserlegét.

A déli óráktól már az időjárás is kegyeibe fogadta a lovasokat és anagyközség ifjúságát is, hisz számos program ( élő csocsó, vízi foci, kötélhúzás, pétanque, arcfestés, kézműves foglalkoztató, táncház ) várta a gyerekeket. A lovasversenyek a késődélutáni órákban folytatódtak, 16 órától ugyanis “Magyarnak születtem” címmel ünnepi műsor kezdődött, melyben a nap legjelentősebb eseményére, a trianoni kereszt avatására is sor került.

Az ünnepi műsorra megtelt a rendezvénysátor, és többszázan hallgattákKeresztes István polgármester köszöntő szavait. Június 4-én lesz, hogy 89 évvel ezelőtt aláírásra került a békediktátum, mely a magyarság nemzeti gyásznapjaként vonult be a történelembe. 1920. június 4-én országos gyász mellett, a harangok egy órán át tartó zúgása közben írták alá a Versailles-ban lévő Kis-Trianon nevű palotában azt a békeszerződést, amely a történelmi Magyarország feldarabolásáról döntött (Apponyi Albert gróf lemondása után Bénárd Ágoston népjóléti miniszter és Drasche Lázár Alfréd írták alá a szerződést). Ez az egyetlen szó – Trianon – magában foglalja a magyarság szenvedését, gyászát és megpróbáltatását.

A polgármesteri köszöntő után irodalmi műsor vette kezdetét, melyet helyi amatőrök, az Animato énekegyüttes és a Harmony Duó adtak elő, majd két, kalocsai népviseleti ruhába öltözött kislány vezette az ünnepség résztvevőit az Antall parkban felállított kettős kereszthez. Reményik Sándor “Eredj, ha tudsz!” című versének soraival vette kezdetét az avatóműsor, melyen Kiss Dénes, Kossuth-díjas, babérkoszorús költő, az Országos Trianon Társaság elnöke mondott ünnepi beszédet.

imgp7519

“Az a nemzet, amelyik elfeledi múltját, annak ingatag a jelene és bizonytalan a jövője. Aki nem tudja, honnan jött, az nem tudja meghatározni azt sem, hogy hová tart. Akinek nincs öntudata, emberi méltóságtudata, az a legkiszolgáltatottabb.” – hangzott el a beszédben, mely utalt a diktátum igazságtalanságaira és a magyarságot ért, aránytalanul súlyos retorziókra, mely ellen szót kell emelni minden létező fórumon.

A további ünnepi beszédek után (Vitéz Juhász Antal, az Országos Trianoni Társaság Bakonyi Tagozatának elnöke, Heim Géza, a Kemenesaljai Trianon Társaság elnöke) lekerült a lepel a trianoni keresztről. Kovács Ferenc, a Megyei Közgyűlés elnöke, Keresztes István polgármester és Komondiné Marton Melinda, a Millenium Polgári Egyesület elnöke közösen avatták fel Gregorich Ferenc fafaragó alkotását, melyet ezt követően a történelmi egyházak képviselői is felszenteltek. Az ünnepség során Kovács Ferenc közgyűlési elnök elismeréseket nyújtott át az emlékkereszt megvalósításában részvevőknek, majd faültetéssel és koszorúzással zárult az ünnepi avatóműsor.

A celldömölki kistérségben a jánosházai immár a harmadik kettős kereszt, a másik két emlékmű a Ság-hegyen és Kemenesmagasiban található.

A Magyar Nap a lovasverseny további programjaival, az Ungaresca Táncegyüttes fellépésével és a Kormorán együttes “teltsátras” koncertjével folytatódott.

imgp7617