Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Pályázati felhívás nevelőszülői feladatok ellátására

Nevelőszülő lehet az a huszonnegyedik életévét betöltött, cselekvőképes, büntetlen előéletű személy, aki

  • a gondozásába kerülő gyermeknél legalább tizennyolc, legfeljebb negyvenöt évvel idősebb
  • személyisége, egészségi állapota és körülményei alapján alkalmas a gondozásában elhelyezett gyermek kiegyensúlyozott fejlődésének biztosítására, a  családjába történő visszakerülésének támogatására és
  • a nevelőszülői felkészítő tanfolyamon és képzésen eredményesen részt vesz

A működtető a jelentkezők felső életkori határát 50 évben jelöli meg.

Nevelőszülői feladat ellátására nem foglalkoztatható az a személy, aki ellen gyermek sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmény miatt eljárás folyik, vagy akit jogerős bírósági ítélettel ilyen cselekmény miatt elítéltek. Nem foglalkoztatható az a személy sem, akinek szülői felügyeleti jogát a bíróság jogerős ítéletével megszüntette, valamint az, akinek szülői felügyeleti joga saját gyermeke átmeneti nevelése miatt szünetel.

A nevelőszülői feladatra jelentkezők alkalmassági vizsgálaton vesznek részt ami személyiségvizsgálatból és az életkörülmények vizsgálatából áll, továbbá  az egészségi állapotról és jövedelmi viszonyokról  történő tájékozódást foglalja magába. A vizsgálatot a TEGYESZ, illetve az általa felkért szakemberek végzik.

A sikeres alkalmassági vizsgálatot követően a jelentkezők kötelező 60 órás nevelőszülői felkészítő tanfolyamon vesznek részt, ami a hagyományos nevelőszülőként történő munkavégzés alapfeltétele.
A tanfolyamot elvégzők hagyományos nevelőszülőként kezdik meg a feladatellátást előre láthatóan 2009. augusztusában, majd röviddel ezt követően beiskolázásra kerülnek egy 300 órás OKJ-s hivatásos nevelőszülői képzésre. A képzés időtartama várhatóan egy év. A képzés elvégzését követően a  működtető a nevelőszülőket  hivatásos nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban alkalmazza.

A nevelőszülők a gyermekek ellátására nevelési díjban és ellátmányban részesülnek. A nevelési díj legalacsonyabb összege – gyermekenként – az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 120 %-a (jelenleg 34.200 Ft/hó/gyermek), ha a nevelt gyermek tartósan beteg, illetve fogyatékos, akkor 140 %-a (jelenleg 39.900 Ft/hó/gyermek).
Az ellátmány – a gyermek ruházatára, tankönyvére, tanszerére, költőpénzére, egyéb költségekre fordítandó  – összege  nem lehet kevesebb – gyermekenként – az éves nevelési díj 25 %-ánál (jelenleg 8.550 Ft/hó/gyermek, illetve 9.980 Ft/hó/gyermek)

A nevelőszülők díjazását a mindenkori költségvetési törvény határozza meg. A hagyományos nevelőszülők jelenleg  minimum 13.000.,-Ft/gyermek/hó nevelőszülői díjban, a hivatásos nevelőszülők minimum havi 112.000,- Ft bérezésben részesülnek.
A kiválasztásra kerülők konkrét, helyi alkalmazási feltételeiről az alkalmassági vizsgálat befejezését követően történik megállapodás.
A programról további információ kérhető  hivatali időben a  94/ 514-590-es  telefonszámon, valamint a vasitegyesz@mail.datanet.hu címen.