Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Életképek Batthyány Lajos életéből

 

Batthyány-napok, Jánosháza – 2007.

Batthyány Lajost elfogatását követően, 1849. áprilisában szállították Budapestről Olmütz felé. Április 27-én este az őt és rabtársait kísérő osztrák katonák a jánosházi Korona Vendégfogadót választották éjszakai szálláshelyül. Mikor a környéken híre ment, hogy miféle vendégek érkeztek a faluba, a vidéket forradalmi láz kerítette hatalmába. Hajnalra néhány száz fős tömeg vette körül a fogadót, követelve a rabok szabadon bocsátását. Az őket őrző katonák kapitánya azonban elzárkózott a tárgyalástól, katonáit sortűzre állította fel, és felkészült az ütközetre. A pattanásig feszült helyzetben azonban tett még egy utolsó kísérletet, a felesleges vérontás elkerülése érdekében. Megkérte Batthyányt, hogy próbálja meg távozásra bírni a dühödt tömeget. A miniszterelnök szobája ablakából remegő hangon, megrendülten megköszönte Jánosháza lakosságának „hazafias jóindulatát”, és kérte a forradalmárokat, hogy hagyjanak fel az ostrommal. Tudta, hogy a tömeg kiszabadíthatná őt rabságából, de azt is tudta, hogy később az osztrákok nem kegyelmeznének a falu lakosainak, és eltörölnék a föld színéről is Jánosházát. A tömeg hallgatva a józan észre feloszlott, a rabok pedig reggel tovább indultak Ausztria felé. Batthyányt az ellene indított felségárulási perben halálra ítélték, és mint ismeretes október 6-án, Pesten kivégezték.
Így esett, hogy az első magyar miniszterelnök településünkön mondta el utolsó nyilvános beszédét.

Erre az eseményre szeretne Jánosháza Önkormányzata emlékezni és emlékeztetni azzal, hogy 2007-ben a településen Batthyány-napokat szervez. A rendezvénysorozat keretében az alábbi események kerülnek megrendezésre:

  • Április 27-én a Vas Megyei Önkormányzat és Jánosháza nagyközség Önkormányzata közös rendezésében, a hajdani Korona fogadó épületénél dramatizált jelenet elevenítené fel Batthyány Lajos utolsó nyilvános szereplését;
  • Május 19–én Jánosháza Nagyközség Önkormányzata Batthyány Lovasnapot rendez;
  • A jánosházi Batthyány Lajos Általános Iskola rajzpályázatot ír ki a kistérség általános iskolásai rszére;
  • A Batthyány Lajos Általános Iskola május 25-én Batthyány kupát rendez;
  • 2007. októberében emlékkiállítást rendezünk a Batthyány Lajos Általános Iskolában Batthyány Lajos életéről;
  • Október 6-án, a mártír miniszterelnök halálának 158. évfordulóján pedig – az eseménysorozat zárásaként – a jánosházi Batthyány Lajos Általános Iskola megemlékezést tart a településen.

A Batthyány-napok megrendezését az Önkormányzat pályázati források igénybevételével valósítja meg.