Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

A harmadik

A Védőnői Szolgálat udvarán május 25-én a Születés Hete alkalmából elültették a harmadik születésfát.

Balázsné Németh Margit védőnő köszöntötte a megjelenteket, közöttük Kiss András polgármestert, aki Németh Zoltán és Stankovics István képviselőkkel együtt maga is segédkezett a születésfának kiszemelt magnólia elültetésében.

Kiss András polgármester és Németh Zoltán képviselő elültetik a magnóliát

A védőnő köszöntőjében elmondta:

A Születés Hetét 2003 májusától ünneplik Magyarországon. A Születés hetében egy szép szokást is bevezettek, elültették a település születésfáját az előző évben született gyermekek tiszteletére. Ehhez a szép szokáshoz csatlakozott Jánosháza 2016-ban, amikor elültettük a város 1. születésfáját, ami egy diófa volt. Azért diófát, mert ez a fa a gazdagság, az egészség és a termékenység jelképe.

2016-ban és 2017-ben elültetett diófák megerősödtek, ágain ott lógnak a piros szívek, amik az időjárás miatt megfakultak, de eszmei értéküket nem veszítették el, hisz őrzik a gyermekek nevét.

2015-ben 31, 2016-ban 27, 2017-ben 39 gyermek született Jánosházán és a hozzá tartozó 6 községben, így elmondhatjuk, hogy a diófa ültetés elérte a célját,hisz megemelkedett a születések száma. Sőt 2017-ben 5 iker várandós anyukát is gondozott a védőnő.

Ebből 4-en már megszültek, 2 egészséges kislánynak és 6 egészséges kisfiúnak örülhetnek a szülei. Egy várandós pedig pár héten belül hozza világra iker kisfiait.

Ebben az évben Magnólia fát ültetünk. A tulipánfa kehelyvirága a nőiesség egyik ősi szimbóluma. Domborúan ívelt levele pedig az ölelést imitálja. Így a virág egész lénye a befogadást sugallja, akárcsak az anya méhe ahogy óvja, védi a megfogant magzatot. Azt gondolom ez a fa méltó lesz a 2017-ben született gyermekek születésfájának.

A fát Bodorkós Imre püspöki referens plébános áldotta meg.

A bensőséges hangulatú rendezvény fővédnöke Kissné Pintér Katalin volt, aki köszöntötte az év szülötteit és név szerint szólította őket, hogy szüleik segítségével a születésfán elhelyezhessék  a nevükkel ellátott kis piros szívecskéket.

Kissné Pintér Katalin fővédnök kiosztja névre szóló szívecskéket

Fotó: Illés Zsuzsa