Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Öregdiák találkozó-Közel kétszázan lettek fiatalabbak

Öregdiák találkozóra hívta a Művelődési Otthon és Könyvtár a Jánosházi Gimnázium egykori diákjait.

A gimnázium működésének 11 éve alatt – 1963 és 1974 között – 246 diák érettségizett le a településen. Az első osztály éppen 50 évvel ezelőtt vehette kezébe érettségi bizonyítványát.

A középiskola rövid fennállása azonban mély nyomokat hagyott nem csupán a település, de a diákok életében is. Ezt bizonyította, hogy aki csak tehette, augusztus 19-én ott volt a találkozón. A tömött széksorok arról árulkodtak, hogy nem volt hiábavaló a hónapokig tartó szervezőmunka.

Megható volt látni, ahogy a régi osztálytársak egymásra ismertek és örömkönnyeket hullatva ölelték át egymást.

A program ünnepséggel kezdődött, ahol a jelenlévők miután néma főhajtással emlékeztek elhunyt diáktársaikra és tanáraikra, Kiss András polgármester mondott köszöntőt.

Kiss András polgármester

Ezt követően Csik Józsefné, a Batthyány Lajos Általános Iskola és AMI igazgatója idézte fel az iskola történetét, majd Dr. Kiss László – egykori alkotmánybíró, egyetemi tanár, Jánosháza díszpolgára és egyúttal a gimnázium volt diákja, majd Hajós István a gimnázium egykori tanára elevenítette fel az ifjúság éveit.

Csik Józsefné a Batthyány Iskola igazgatója

Dr. Kiss László volt alkotmánybíró, egyetemi tanár, Jánosháza díszpolgára, egykori diák az ötven éves egyensapkával

Hajós István a Jánosházi Gimnázium egykori tanára

Nagy Sándorné Boros Piroska a jubiláló osztály nevében szónokolt és idézett fel néhány iskolai emléket.

Nagy Sándorné Boros Piroska, az egykori gimnázium jubiláló diákja

Az ünnepség megható pillanata volt, amikor a jubiláló osztály tagjai névre szóló emléklapokat vehettek át, melyet Marton Ferenc a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke nyújtott át.

Az ünnepségen Bakonyi Míra énekelte Demjén Ferenc Felnőtt gyermekek című dalát. Kedves személyisége, hangja elvarázsolta a közönséget, a dal szövege pedig mintha csak erre az alkalomra íródott volna.

Bakonyi Míra

Az ünnepség után a gimnazisták átsétáltak a gimnázium épületéhez, hogy oly sok év után ismét az intézmény falain belül érezhessék magukat. Megható volt látni az iskolai menetet, ahogy végigvonult a városon, akárcsak a gimnázium lépcsőjén egy közös fotóra összeálló csoportot is, de az igazán szívet melengető az épület bejárást lezáró Régi, régi dal volt, amely a szervezők kívánságára felcsendült és betöltötte az egykori gimnáziumot. Közel kétszáz torokból zengett: jut még eszedbe kedvesem a boldog ifjúság…

A díszebédet követően az osztályok a Batthyány Lajos Általános Iskola és a Művelődési Ház termeiben lehetőséget kaptak, hogy osztályonként összegyűljenek és felidézzék a régi emlékeket. Ebben a művelődési ház előcsarnokában rendezett nagyszabású kiállítás is segítette a gimnazistákat.

A kiállítás egy részlete

A nap folyamán az egykori gimnazisták örömmel vették birtokba a város utcáit, tereit, idézték fel a megannyi emléket, boldogan állították meg egy napra a szárnyaló időt és lettek újra tizenéves jánosházi gimnazisták. S ha csak ez lett volna a rendezvény egyetlen hozadéka, már akkor megérte volna a hónapokig tartó szervezés.

Biztosak vagyunk abban, hogy megvalósult a szervezők álma és újra egymásra találtak a régi osztálytársak, barátok, akik a jövőben ápolni fogják a régi-új kapcsolatokat.

Köszönet azoknak, akik a rendezvény, a kiállítás megszervezésében segítségünkre voltak:

Bors Géza, Csik Józsefné, Dörnyei Tamás, Farkas Ferencné Kovács Mária, Keringer Lászlóné Csirkovics Zita, Komláti Lászlóné Molnár Klára, Laczi Károly, Nagy Györgyné Magyar Mária, Nagy Sándorné Boros Piroska, Nemes Mária, Németh Istvánné Balogh Erzsébet, Németh Jánosné Takács Irma, Ódor Györgyi, Rauch Imre, Rauchné Nagy Ágnes, Szabó Ferenc, Szabó Péter

Az esemény  képgalériája teljes méretben, Fotó: Rauch Imre