Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Magyar Kultúra Napja közösségteremtéssel

Jánosháza Város Önkormányzata január 20-án délelőtt 10 órakor a művelődési ház zsúfolásig telt nagytermében ünnepelte a Magyar Kultúra Napját.

Büszke magyar vagyok én, keleten nőtt törzsöke fámnak,
Nyúgoti ég forró kebelem nem tette hideggé;
Szép s nagy az, ami hevít; szerelemmel tölti be lelkem
Honni szokás és föld, örököm kard s ősi dicsőség.

Az eseményen részt vettek a város elöljáróságai.

Balhási Imréné, a Kulturális Bizottság elnöke ünnepi beszédében kifejtette:

Büszkék lehetünk rá, hogy helyben is vannak tehetségeink minden területen.
A  tánctudásukat, énektudásukat kimagaslóan művelő, a színpadi szereplések helybeli előadóiról beszélek. Nem utolsó sorban felkészítőikről , vagyis koreográfusaikról. Legyen az pedagógus vagy munkáját szerető kultúros. Büszkeséggel tölt el, hogy a Művelődési Otthon újra és újra megtelik, fiataloknak idősebbeknek szolgál műsoraival.
Köszönet Önöknek, akik rendszeres látogatóként visszajelzik számunkra tevékenységünk létjogosultságát, szükségességét, hasznosságát..
Köszönet közösségeink vezetőinek akik felismerték, hogy a közösségi élet erőt ad, nemzetet erősít.
Köszönet közösségeinknek, hiszen nélkülük nincs kultúra, közös értékeinket csakis együtt tudjuk megőrizni.

A magyar kultúra, a magyar zeneművészet legrégebbi emlékei a magyar népdalok, gyermekdalok és gyermekjátékok, melyből Lánc, lánc, eszterlánc címmel a Batthyány Lajos ÁMK óvodásai mutattak be egy csokorra valót.
Felkészítőik Horváth Csabáné és Babics Ferencné voltak.

A 31 éves jánosházi zeneiskola teljes nevén Batthyány Lajos Általános Iskola és AMI Zeneiskolája a település kulturális életének mindig fontos szereplője volt. A zenei műveltség megalapozását és fejlesztését követően sok tehetséges gyermek lépett ki az iskola kapuján és futott be zenei karriert.
Az ünnepségen az iskola két kis növendékét hallhattuk. Nagy Noémi fuvolán adta elő A csitári hegyek alatt c. népdalt fuvolán, Horváth Levente klarinéton mutatta be a Csillagok csillagok…, c. magyar népdalt.

A Magyar Kultúra nem pusztán a ránk hagyományozott értékek előtti tiszteletadás, hanem közösségszervező erő is, melynek életben tartása erkölcsi kötelességünk. Ez biztosította számunkra a zivataros századokban is megmaradást és ennek van társadalomerősítő, nemzetmegtartó ereje a jövőre nézve is.
Összetartozásból mutattak példát a Sokaságért híven munkálj!- című zenés irodalmi műsor szereplői, ahol a település két iskolájának – Szent Imre Általános Iskola, Batthyány Lajos Általános Iskola és AMI – diákjai közösen léptek színpadra. Felkészítő tanárok: Farkas Júlia, Martonné Böröcz Ramóna és Nagy Béláné.

Az idén fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli az Animato Énekegyüttes, a magyar énekkari kultúra őrzője városunkban. 2007 óta megszakítás nélkül működik, szolgálja a magyar kultúra, a dal- és zenekultúra ügyét, felvállalva annak terjesztését. Különös figyelmet fordít az énekkar a magyar zenére, annak méltó előadására. A kórus karnagya, Nagy Béláné. A kórus többször is fellépett az ünnepségen. Kellemes színfolt volt, amikor zárásként megénekeltették a közönséget is.

Fotó: Illés Zsuzsa