Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Teadélután a farsang jegyében

Másodszor szervezett teadélutánt nyugdíjasok részére Jánosháza. A Kiss András polgármester ötlete nyomán létrejött rendezvénysorozatot november végén indították útjára a szervezők.

A művelődési ház nagyterme már első alkalommal zsúfolásig telt, így volt ez a január 15-én megtartott délutánon is, ahol ezúttal is különféle teákat és a Báziskonyha jóvoltából süteményeket kóstolhattak a jelenlévők.

A délután Kiss András polgármester köszöntővel kezdődött, majd ezt követően a Jánosházi Amatőr Színtársulat műsorral kedveskedett az időseknek. A Kajetán hazatér c. Illés Zsuzsa által rendezett jelenetet mutatták be a közönség nagy örömére.

A jelenethez Kozma Tímea írt bevezetőt:

A következő percekben egy kis történelmi időutazásra szeretném invitálni kedves vendégeinket.
A Jánosházi Amatőr Színtársulat segítségével egészen az 1800-as évekig repülhetünk vissza. A teadélutánok azokban az időkben élték igazi virágkorukat, s az évek előrehaladtával az arisztokrácia jelképévé nőtték ki magukat. Ha itt most körülnézünk, ugyan nem látunk fehér szaténkesztyűs szolgálókat, hímzett párnákat és csipketerítőket, s a teáskészletek sem aranyozott, porcelán garnitúrák részei, de a délután célja pontosan ugyanaz ma is, mint 200 évvel ezelőtt: a közösségteremtés, egy kellemes beszélgetés és a szórakozás.
A nemsokára látható jelenet középpontjában is a mulatásé lesz a főszerep. „Kajetán hazatér” címmel a darab már bemutatásra került a 2015-ös Várbéli Vigasságok keretében, hatalmas sikert aratva.
A főszereplő Kajetán nem más, mint a Jánosházához több szállal kötődő Erdődy-dinasztia leszármazottja. Városunk leglátványosabb műemléke, az egykori Erdődy-Choron várkastély adott otthont a családnak, amelynek mindennapjaiba enged bepillantást a rövid komédia.
Erdődy Kajetán Mária Miklós Ferenc csaknem napra pontosan 222 évvel ezelőtt született, 1795-ben. Monyorókeréki és Monoszlói Gróf Erdődy Károly és Mária Franciska Lichtenberg harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot.
Később feleségül vette Ernestine Johanna Baptista grófnőt, akitől öt gyermeke született.
Ő volt az utolsó előtti Erdődy, aki 1856-ban bekövetkezett haláláig birtokolta a kastélyt. A 19. század elején átalakításokat végeztetett a váron, a középkori jellegzetességek egy része eltűnt, a tornyot is valószínűleg ezidőtájt bontották vissza.
Bizonyára Önök közül is sokan emlékeznek még arra, hogy milyen sokrétű feladatokat látott el a vár az elmúlt évek során. Miután szovjet katonák kifosztották, járványkórház létesült benne. Ezt követően mezőgazdasági szakiskola, óvoda, később pedig helytörténeti kiállítás is létesült az épület falai között.
Településünk lelkes amatőrjei most azokat az időket elevenítik fel, amelyet mi mindannyian már csak a történelemkönyvekből ismerhetünk. Korabeli jelmezekkel és a korhoz kapcsolódó dallamokkal is színesítik történetüket, ezáltal is hitelesen megidézve az időszak hangulatát.

Szereplők:
• Dormán Kálmán
• Fertig Ildikó
• Kelemen Zétény
• Kelemenné Molnár Mónika
• Laczi Regina
• Márfi József
• Németh Zoltán
• Nováki Zoltán
• Novákiné Major Katalin
• Szabó Emília
• Tuller József
• Tullerné Szalai Ildikó

A délután hátralévő részében a Bingó játéké volt a főszerep, melyben sok kisebb és egy nagyobb értékű főnyeremény lelt gazdára, melynek boldog tulajdonosa ezúttal Szilvágyi Sándor lett.

A teadélután célja azonban természetesen az együttlét, a beszélgetés, az egymásra figyelés volt.
S hogy elidegenedő világunkban szükség van erre mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az önfeledt, együtt töltött pillanatokért a csúszós utak ellenére nagyon sokan eljöttek.
Természetesen lesz folytatás, találkozunk februárban is!

Felvétel: JTV – Horváth Zoltán