Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Családi délután

Segítek! – Szent Márton nyomában

Sokadik alkalommal rendezte meg a Jánosházi Keresztény Családközösség Egyesület a Keresztelő Szent János napjához kötődő Családi délutánt. Keresztelő Szent János a jánosházi templom és Jánosháza város védőszentje, hiszen a templomot az Ő tiszteletére szentelték fel.
Június 26.-án, vasárnap délután Jánosházán a Jánosházi Keresztény Családközösség Egyesület által szervezett családi nap gazdag programot kínált a résztvevő nagyszámú helyi és vidéki családok számára.
Az egyesület 2016 tavaszán rajzpályázatot hirdetett a Celldömölki Kistérségben lévő óvodák óvodásai és a helyi általános iskolák tanulói részére. Ebben az évben ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Szent Márton a segítő szeretet példája. Az évfordulóhoz kapcsolódva az egyesület családjai arra kérték az óvodásokat, iskolásokat, rajzolják le, mit tudnak ők segíteni. A rajzpályázatra 70 óvodás és 43 iskolás alkotás érkezett, valamennyi kiállításra került. Megtisztelték alkotásaikkal a szervezőket a Celldömölki Városi Óvoda tagintézményei, a Csöngei Weöres Sándor Óvoda, az Ostffyasszonyfai Petőfi Sándor ÁMK Óvoda és a Batthyány Lajos ÁMK Óvoda Jánosháza kicsi gyermekei. Az ovisok rajzai arról tanúskodtak, hogy a napi életben milyen sokféle módon tudnak segíteni: a konyhai sütés – főzésben, a takarításban, a hó eltakarításban, az állatok etetésében, kutyasétáltatásban, fahordásban, gyümölcsszedésben, tojás összeszedésében, kukoricaültetésben. A beérkezett nagyszámú, színes, tartalmas, gazdagon ábrázolt rajzok közül a zsűri több gyereket is díjazásra javasolt, jutalmuk természetesen az oklevél mellett játék volt. Bodorkós Imre plébános atya, a Szombathelyi Egyházmegye Családpasztorációs Bizottság titkára köszöntője után az óvodás díjak átadásában is segédkezett.
Óvodások – I. Helyezett:
1. Alexits Dávid Jánosháza
2. Csanádi Kata Celldömölk Vörösmarty úti Óvoda
3. Finna Zsombor Celldömölk Koptik úti Óvoda
4. Kálmán Kinga Celldömölk Koptik úti Óvoda
5. Keszler Hanna Ostffyasszonyfa
6. Lakosi Levente Celldömölk Vörösmarty úti Óvoda
7. Németh Nina Jánosháza
8. Sebestyén Balázs Celldömölk Koptik úti Óvoda

 

Óvodások – II. Helyezett:
1. Baráth Bence Jánosháza
2. Bóka Virág Ostffyasszonyfa
3. Balogh Jázmin Ostffyasszonyfa
4. Hérincs Dorka Celldömölk Vörösmarty úti Óvoda
5. Jakab Milán Jánosháza
6. Kovács Liliána Jánosháza
7. Sándorfi Aisa Celldömölk Vörösmarty úti Óvoda
Óvodások – III. Helyezett:
1. Doma Dániel Celldömölk Vörösmarty úti Óvoda
2. Görög Balázs Jánosháza
3. Kosztolánczi Lara Celldömölk Vörösmarty úti Óvoda
4. Molnár Márk Jánosháza
5. Rosta Petra Jánosháza
6. Szabó Zita Jánosháza
7. Varga Luca Csönge

Különdíjban részesült Nagy Dávid, a Celldömölki Városi Óvoda ovisa, aki ügyesen ábrázolta, hogyan segíti fel elesett társát.

Az óvodások díjátadója után az iskolások számára a pályázat jutalmait Böjti Balázs jánosházi káplán Atya adta át. A város mindkét iskolája részt vett a rajzversenyben. Az alsó és felső osztályos tanulók sokféleképpen jelenítették meg a segítés formáit az otthoni rendrakásban, a virággondozásban, a sérült társ ápolásában, a kistestvérre való vigyázásban, a beteg iskolástársnak a tanulásban. Rajzaikon Szent Márton életének egy-egy mozzanata is szerepelt.
Iskolások – Alsó tagozat – I. Helyezett:
1. Bukovics Dóra Szent Imre Általános Iskola 3. o.
2. Jakab Noémi Szent Imre Általános Iskola 2. o.
3. Sali Dzsenifer Szent Imre Általános Iskola 3. o.

II. Helyezett:
1. Kovács Borbála Szent Imre Általános Iskola 2. o.
2. Kővári Maja Szent Imre Általános Iskola 3. o
3. Marton Dorka Szent Imre Általános Iskola 3. o
III. Helyezett:
1. Szernyi Kiara Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 1. o.
2. Szigeti Blanka Szent Imre Általános Iskola 2. o.
Különdíjban részesült Lónai Kata, a Szent Imre Általános Iskola diákja, akinek rajza különleges módon kapcsolódott Szent Márton élettörténetéhez.

 

Iskolások – Felső tagozat – I. Helyezett:
1. Marton Luca Szent Imre Általános Iskola 8. o.
2. Mészáros Ágnes Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 5. o.
3. Zubor Dorka Szent Imre Általános Iskola 6. o.
II. Helyezett:
1. Keresztúri Lilla Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 5. o.
2. Kertész Réka Szent Imre Általános Iskola 7. o.
3. Tóth Fanni Szent Imre Általános Iskola 6. o.
III. Helyezett:
1. Zsákai Barnabás Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6. o.

Különdíjban részesült Németh Veronika, a Szent Imre Általános Iskola 5. osztályos diája, aki a lecke mellé gyógyító almát is vitt beteg osztálytársának.

A szervezőknek, a kiállítást látogató, nézegető vendégeknek a rajzok a gyerekek szunnyadó jó szándékáról, empátiájáról, a segíteni akarásáról tettek tanúbizonyságot.
A díjátadó után arc –és csillámfestéssel varázsolták el a gyerekeket. A kézműves foglalkozásokon fakanálból nagy szemű békák, tarka, csillogó pillangók, hétpettyes katicák, pókhálós mérges pókok, ugró kukacok, és tarkabarka karkötők készültek. A nyolc családi csapat tréfás, ügyességi játékban mérte össze tudását, rátermettségét. „Libaröptetés”, „libatömés”, Szent Márton életéhez kapcsolódó puzzle, „mágneses magocska gyűjtés” mellett memóriajáték tette próbára a gyerekeket és a szülőket.

Igazi küzdelem, móka, nevetés kísérte a játékokat, amely segítette az összetartozás érzését, közös élményt adott a családok számára.

A díjazásban torta, sütemény, dinnye valamennyi csapatnak jutott. S ahol két család alkotott egy csapatot, testvériesen megfelezték a kapott ajándékokat. Aki szellemi frissítésre vágyott, Szent Márton életéhez kapcsolódó totót tölthetett ki. A délután zárásaként az Ostffyasszonyfai Citerazenekar és Népdalkör kellemes muzsikával, gyermek –és népdalokkal szórakoztatta a közönséget. Üde színfoltja volt Földiné Csóka Mária mesemondása, nem csak gyerekeknek!
A rendezvényt Jánosháza Város Önkormányzata, a Római Katolikus Plébánia, a Karitasz helyi szervezete, az Elekes Szikvíz, a Batthyány Lajos ÁMK Óvoda, Máthé Zoltánné, Kovács Sándor és felesége támogatta. Köszönet érte!
Cikk: Sik Tamásné a Jánosházi Keresztény Családközösség Egyesület elnöke

Fotó: Sik Tamásné

1 2 3 4