Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Honismereti és Értéknap

A Vas Megyei Honismereti Egyesület és vezetője Zsámboki Árpád koordinálta és irányította a Jánosházán a művelődési házban megrendezésre került Vas megyei Honismereti és Értéknapot 2016. május 14-én. Délelőtt előadásokat hallgatott a tisztelt publikum, délután a helyi értékeké volt a főszerep.

Az előadásokat Kiss András polgármester köszöntője nyitotta meg, aki üdvözölte a konferencia résztvevőit és örömét fejezte ki, hogy Jánosháza értékeivel és múltat ápoló tevékenységével kivívta a Megyei Honismereti Egyesület figyelmét.

Marton Ferenc, a Vas megyei Közgyűlés alelnöke Hajrá MeteÚr! címmel 2013-ban jelentetett meg egy könyvet, melyben lakóhelye, Jánosháza sport és egyleti életének múltját boncolgatja. Már akkor megérlelődött benne a gondolat, hogy ezen a nyomon továbbhaladva, a fellelhető írásokra és adatokra támaszkodva megírja Jánosháza monográfiáját.

Előadásában a gyűjtőmunka-fázisában tartó feladatokról és tapasztalatokról beszélt, és tisztelettel emlegette azokat az elhívatott egykori gyűjtőket, akiknek tevékenysége nélkül ma jóval kevesebb  adat és tárgyi emlék állna rendelkezésre. Pl. Makkos Lajos és Dala József. Elmondta, hogy az Erdődyek egy külön fejezetet kapnak a könyvben, hiszen az ő tevékenységük hosszú évszázadokon át meghatározta a település lakóinak életét.

Az értékekkel kapcsolatban felszólalt még Bors Géza, a Jánosházi Települési Értéktár vezetője és Benkőné Klára Júlia, az NMI Vas Megyei irodájának vezetője.

A délután a jánosházi értékek közt telt. A vendégek a Jánosházi Honismereti és Művelődési Egyesület tagjaival végiglátogatták a város meghatározó emlékeit, az Erdődy várkastélyt, a Ritter Múzeumot, a Zsidó temetőt és megkoszorúzták az I. Világháború hőseinek emlékművét.

Fotó: Fonyó István

Értékek_Zsuzsának_kastély Értékek_Zsuzsának_kastély_02 Értékek_Zsuzsának_koszorúzás Értékek_Zsuzsának_múzeum Értékek_Zsuzsának_múzeum_02 Értékek_Zsuzsának_temető Értékek_Zsuzsának_temető_02 Értékek_Zsuzsának_temető_03 Értékek_Zsuzsának_templom