Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Szent Mártonra emlékezve

Vas megye minden évben szívügyének tartja, hogy a Savaria kötődésű, a segítőkészség és jóakarat példaképének tartott Szent Mártonról méltóképpen emlékezzen meg. Természetesen Jánosháza sem képezhetett kivételt e megtisztelő feladat alól, ahol hagyományteremtő céllal, idén is vásár és lámpás felvonulás várta a megemlékezőket.

Amennyiben hinni lehet a Márton-naphoz kötődő meteorológiai jóslásoknak, feltehetően az idei évben enyhe tél és márciusban gyönyörű tavasz vár ránk, hiszen november 11-én még a vakító napsütés és az évszakhoz képest szokatlanul kellemes idő is arra csábította az embereket, hogy kimozduljanak otthonról, s ha már így tettek, szívesen tértek be a helyi Művelődési Házba, hogy megtekintsék az ott megrendezésre kerülő Kincseink Vásárt, melynek keretében lelkes és tehetséges, a képzőművészet iránt elhivatott asszonyok mutatták be alkotásaikat. Az eladásra kínált portékák egy része már a karácsonyra való hangolódás jegyében született meg, de akár saját kezűleg készített illatgyertyákat vagy a régi időket felelevenítő, kukoricacsuhéból készült virágtartókat, kosarakat is vásárolhattak az érdeklődők.
A nap szenzációját minden kétséget kizáróan a város történetében már negyedik alkalommal életre hívott Márton-napi lámpás felvonulás jelentette, amelyre szép számmal gyűlt össze a jánosházi lakosság apraja-nagyja, összesen mintegy 300 fő.
A gyerekek izgatottan várták, hogy felavathassák az óvodában és az iskolában elkészített lámpásukat, a felnőttek pedig fáklyákat, mécseseket égetve vonultak, így kivéve részüket a tradícióból, mely a jó cselekedeteket szimbolizáló fényt hivatott eljuttatni az emberekhez. A körmenet első állomása a Mária kert volt, ahol Bodorkós Imre plébános felidézte pár mondatban Szent Márton életének legfontosabb momentumait. Ezt követően folytatva utunkat, a Vendel-kápolnához érve körbekínáltuk, s elfogyasztottuk az ízletes Márton-napi kifliket, melyet mindenki megfelezett egy, a felvonulásban résztvevő másik személlyel, akárcsak tette azt Szent Márton, mikor önzetlen módon megfelezte köpenyét egy koldussal.
A felvonulás zárásaként az ünnepi sokaság visszatért a Művelődési Házba, ahol meleg teával és lila hagymás, libazsíros kenyérrel vendégeltek meg mindenkit, aki nem volt rest rááldozni pár órát a napjából arra, hogy első kézből tapasztalja meg az ünnepi légkört. Illés Zsuzsa az intézmény egység-vezetője, s egyben a program megálmodója bízik abban, hogy mindenki, aki jelenlétével megtisztelte az eseményt egy pozitív élménnyel lett gazdagabb.
Ugyan a kollektív libaevés ezúttal kimaradt a repertoárból, de remélhetőleg ezt odahaza ki-ki pótolta – elkerülve a monda szerinti fenyegető, egész éves éhezést, s a feladat pedig már most adott, hogy a jövőre 1700. születésnapját ünneplő Vas megyei szentnek még az eddigieknél is újabb, kreatívabb, s természetesen méltó módon sikerüljön emléket állítani.

Kozma Tímea

 

Fotó: JTV