Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Márton napi Kincseink

Vásár és Lámpás felvonulás Márton napján
Márton napja régente nagy esemény volt, majdnem olyan, mint a disznóölés. A középkor egyik legnépszerűbb szentje, a Pannóniában született későbbi tours-i püspök kultusza hazánkban is virágzott, emlékét ma is számos helységnév és oltárkép őrzi.

A legenda szerint Szent Márton alázatból és szerénységből ki akart térni püspökké választása elől, ezért a ludak óljában elrejtőzött, de a ludak gágogásukkal elárulták hollétét. Ezzel a legendával hozták összefüggésbe a “Márton lúdja” kifejezést. A szentéletű püspök legendájához történelmi esemény is kapcsolódik. A rómaiak Márton napján Aesculapiust, az orvos istent ünnepelték, ünnepi étkük pedig a ludak húsa volt, amely a hadistennek, Marsnak a szent madara. A harcias jószágok gágogásukkal megmentették Rómát a gallok éjszakai orvtámadásától.
Márton napja fontos időjósló nap is. A levágott lúd mellcsontja megmutatja, hogy milyen időjárás várható: ha barna színű, esős, ha fehér, havas telet várnak a gazdák, ha homályos a csontlap, akkor rövid, sáros telet jósolnak.

A Művelődési Otthon és Könyvtár az idén is megrendezi az elmúlt években is nagy sikert aratott Kincseink vásárt és Lámpás felvonulást.

A vásár délután két órakor veszi kezdetét a művelődési ház nagytermében, ahol mindenki a saját maga által készített portékáját árulja, legyen az papír-kosár, befőtt vagy adventi koszorú. Részletek a művelődési ház Facebook oldalán

Este ugyaninnen indul a lámpás felvonulás a megszokott útvonalon a Mária kertbe , majd a Vendel kápolnához.

A felvonulás fő látványossága a lámpás, amely igazán felemelővé és látványossá teszi az eseményt, ezért kérjük, hogy felnőttek és gyermekek is hozzanak magukkal.

A néphit szerint aki ezen a napon libát nem eszik, az egész évben éhezik. Hogy ennek elejét vegyük, a Művelődési Otthon a felvonulás lezárásaként mindenkit vendégül lát egy szelet libazsíros kenyérre és forró teára.

kincseink Liba plaki