Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

100 éves a védőnői szolgálat

100 éve jött létre egy szakma, amit ma már hivatásnak tekintenek.
A Magyar Örökség Díjas Védőnői Szolgálat 2015-ben ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját. Ez alkalomból városunkban, 2015.06.12-én 10 órakor ünnepi rendezvényen köszöntötték a jánosházi védőnőket. .
A bejáratnál „Stefánia” védőnő viseletébe öltözött baba várta a vendégeket.
A megjelentek először Herbák István: A védőnők köszöntése című versét hallgathatták meg a Batthyány Lajos Ált. Isk.5. osztályos tanulói tolmácsolásában, utána Falka Bianka fuvolázott az ünnep tiszteletére.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Balázsné Németh Margit védőnő köszöntötte a megjelenteket,majd megemlékezett az 1915. június 13-án megalakult Országos Stefánia Szövetségről.
Elmondta, hogy május hónaptól a jubileumi év tiszteletére a jánosházi védőnők minden korosztályt érintő rendezvényeket szerveztek.
Ki is az a védőnő?-tette fel a kérdést.
Wagner Viktória zöldkeresztes védőnő szavait idézte: „ INGYEN JÓBARÁT”
Beszélt arról,hogy az elmúlt 100 év alatt a védőnői szolgálat számos társadalmi, politikai változást élt meg, de ennek ellenére a védőnői szakma máig megtartotta függetlenségét. Joggal lehetnek büszkék a védőnők arra, hogy a védőnői szolgálat 2013-ban megkapta a MAGYAR ÖRÖKSÉG DÍJAT, 2014-ben pedig NEMZETI ÉRTÉK címet .
Előadása végén 2 kisfilmet vetített le a régi és a mostani védőnők munkájáról, ami jól tükrözte, hogy nem csak 100 évvel ezelőtt, de napjainkban is szükség van a védőnőkre, hisz a védőnők az egészség angyalai.
Ez egy olyan hivatás, amit csak szívvel és lélekkel lehet végezni.
Ezután a város polgármestere, Kiss András köszöntötte a helyi védőnőket. Virágcsokrot és kitűzőt adott át +Tóth Ernőné „Erzsi néni” lányának, Horváthné Stukics Erzsébet nyugdíjas védőnőnek, Nagyné Deé Beáta és Balázsné Németh Margit védőnőnek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Végezetül Horváthné Stukics Erzsébet nyugdíjas és egy friss pályakezdő, Zubor Mónika védőnő vallomását hallgathatták meg a vendégek arról , hogy miért választották a védőnői hivatást.
A program zárásaként felvágták az ünnepi tortát, majd a vendégek megtekinthették a védőnők által készített kiállítást, ahol találkozhattak régi babákkal, játékokkal, védőnői eszközökkel, az óvodások és kisiskolások által készített rajzokkal, írásokkal és Dittman Zoltán rajztanár által készített védőnői virággal, ami jól bemutatta a védőnők sokszínű munkáját.

Szöveg: Balázsné Németh Margit