Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Varga Ernő hintói-Kiállítás

A jánosházi Művelődési Otthon és Könyvtár április 2-án nyitotta meg Varga Ernő amatőr fafaragó munkáiból rendezett kiállítását.
A megnyitón Tullerné Szalai Ildikó méltatta a mestert. Közreműködtek a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei Fiszter Anna vezetésével- Falka Bianka, Nagy Noémi és Rába Anna fuvolán, Panyi Kitti altfurulyán, valamint Hetzel Sándor művészeti szakközépiskolás klarinéton.

_AIL7662 (Medium)
Amikor tudomást szereztem arról, hogy Zalában van egy fafaragó, aki hintó maketteket készít már tudtam, hogy egyszer egy kiállításon be szeretném őket mutatni. Azonban akkor még én sem gondoltam, hogy szemem szám eláll a csodálkozástól a különös hintó-csodák láttán.
Varga Ernő zalaháshágyi amatőr fafaragó nagyon szerény ember. Azt mondja nem mester, csak szereti a fát, a tevékeny életet, meg aztán egy vasutas embernek (23 évig vasutasként dolgozott) mindenhez értenie kell.
A fával hetedik osztályos korában kezdett ismerkedni, első munkadarabja egy zászlórúd volt. Állítása szerint sosem pihen, TV nézés helyett is inkább mindig alkot valamit. A keszthelyi hintó múzeumban már jó ismerősként üdvözlik, olyan gyakran jár oda.
Elkészítette már az ott látható hintók nagy részének kicsinyített mását, és híres emberek ismert hintóinak makettjeit is.
Az aprócska szerkentyűk úgy működnek, mint az igaziak: kilincs nyitja az ajtókat, behúzható a függöny, legördül a lépcső és világítanak a kicsinyke lámpások.

_AIL7629 (Medium)
Mi magyarok meg különösen boldogan forgatjuk az aprócska kerekeket, mert eszünkbe jut, hogy az tulajdonképpen Kocs községből indult világhódító útjára, és habár a keréken gördülő bőröndöt -ki tudja miért- csak néhány éve fedezte fel az emberiség, a Kocs-i kerék az elődje Hamilton Mercédesének is.
Varga Ernő fa iránti önzetlen szeretete a hetvenes években kezdődött, azóta szinte naponta fúr-farag. Tele van ötletekkel és azokat igyekszik sorra megvalósítani.

Munkájához sok sikert és jó egészséget kívánunk!

Illés Zsuzsa