Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

“Volt egyszer egy Sportszergyár…” Kiállítás a művelődési házban

A Batthyány Lajos ÁMK Művelődési Otthon és Könyvtár a Honismereti Körrel közösen „Volt egyszer egy sportszergyár…. A jánosházi Iskolabútor és Sportszergyár története 1967-1991” címmel szervez kiállítást.
Az Iskolabútor és Sportszergyár egykor Jánosháza és a környező települések életét alapvetően meghatározó üzem volt. Több mint négyszázan dolgoztak itt, egész családoknak, sőt generációknak adott munkát, megélhetést. Az IBS 1967-ben vásárolta meg a romos, széthordott állapotban lévő téglagyárat. Új üzemcsarnokok épültek, csővázas bútorokat, tömör fából készült bútorokat, sportszereket, szánkókat, sátrakat készítettek itt.
A nyolcvanas évek vége felé az országban kialakult krízis az IBS helyzetét is megrendítette. A gyár ingatlanok eladásával próbált úrrá lenni a helyzeten, ezek az intézkedések azonban már nem segítettek. 1991-ben leállították a termelést. A gyár emlékét ma már csak a még mindig használatban lévő iskolapadok, tanulóasztalok, székek és egyéb bútorok őrzik..

…és az emlékek, melyek még  ott élnek a szívekben.

A 2014. október 18-án 17 órakor megnyíló kiállítás célja, hogy felidézze a gyárral kapcsolatos emlékeket és összehozza azokat az embereket, akik ott dolgoztak.

A kiállítást Auerbach József, a gyár egykori igazgatója nyitja meg.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatta

http://www.nka.hu/NKA_logo_2012