Jánosháza

Jánosházi Közös Önkormányzati Hivatal

9545 Jánosháza, Batthyány u. 2.
Telefon: +36 95 551-210
Fax: +36 95 551-213
E-mail: hivatal@janoshaza.hu

Rózsakert és Évszakok kertje avató ünnepség

Jánosháza Képviselő Testülete szeretettel meghívja a település polgárait a 2014. szeptember 29-én 14.00 órakor tartandó Rózsakert és Évszakok Kertje ünnepélyes átadására.

A Honvéd téren, ahol ma félszáz éves fák alatt hűsölhetnek a városlakók, a század elején hetente egyszer több száz vásározó verte fel a csendet. Itt tartották ugyanis a környék legnagyobb vásárait. Az ötvenes évek elején azonban a vásározó hajlam csökkent, a terület az évi búcsúkat nem számítva kihasználatlan volt.
Kiss Sándor, akkori tanácstag ötlete nyomán 1958-ban létrehoztak itt egy parkot, melynek tervezését egy budapesti cég végezte, kialakítási munkálatait Rába Tivadar tanácselnök-helyettes és Konrádi József nyugalmazott főkertész irányította. Az ötezer négyzetméteres kert építése során a kisebb-nagyobb virágágyásokba elültettek több száz rózsatövet és bokrot, pihenőpadokat helyeztek el, az ágyások közt kanyargó utakat felkavicsozták. A bekerített terület megközelíthetőségét több kapu biztosította. Ez lett a kor fiatalságának grundja, szerelmi találkahely, a község éke, „A” Rózsakert.

1

A Rózsakert a telepítés követően
2A Rózsakert egy részlete a hatvanas évek elején

Mára a fák megnőttek, a virágok kivesztek, maradtak az emlékek, melyek még mindig térdzoknis vasárnapi sétákról, bújócskákról, szép szerelmes estékről szólnak.
A legenda most a régi bútorbolt helyén gondos tervezés nyomán újra életre kel. Ez a díszkert ugyan kisebb, és hogy ne kelljen kivágni a park ötvenéves fáit, kicsivel távolabb került kialakításra, de jellegét és szépségét tekintve az eredetivel vetekszik.
A park, melyet a benne tobzódó színekre utalva a nagy testvér után Rózsakert és Évszakok Kertjének neveznek majd hivatalosan, Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnökének ajándéka, aki a „Natur-Kulinarium – Régiók kertjei és kultúrtájai kínálta új élménylehetőségek turisztikai és képzésközpontú fejlesztése és megvalósítása” projekt keretében 20-25 ezer euróval támogatta a létrehozását.

3

A Rózsakert a hatvanas évek végén

4A Rózsakert déli kapuja